Openingstijden en dagritme

Kinderopvang Tobias is geopend van 07.30 tot 18.30 uur. ’s Morgens na binnenkomst, gaan de kinderen vrij spelen waarbij zij kunnen kiezen uit diverse materialen en bezigheden: het keukentje, de poppenhoek, grote houten blokken, rollerbanen, duplo etc. Ook zijn er kinderen die graag een puzzel maken, aan de grote tafel. Tussen 9.30 en 10.00 uur ruimen we gezamenlijk op en gaan we aan tafel om fruit te eten en sap te drinken. Daarna is er tijd voor een kringgesprek en zingen we liedjes, eventueel begeleid door muziek op CD. Ook behandelen we geregeld thema’s en gaan we samen verven, tekenen, plakken etc.

Na het verschonen van luiers van de kleine, en toiletbezoek van de grotere kinderen, gaan we naar buiten, tenzij het weer te slecht is. De kinderen kunnen rijden op fietsjes en autootjes, spelen in het speelhuisje of met ander materiaal zoals ballen, een evenwichtsspel e.d. Tussen half 12 en 12 uur gaan we aan tafel voor de boterham. Na het eten gaan de jongere peuters naar bed, met de oudere kinderen die niet naar bed gaan doen we dan regelmatig werkjes als voorbereiding op de basisschool (knippen, prikken etc.).

Tussen 14.30 en 15.00 uur komen de kinderen uit bed en eten we yoghurt, daarna drinken we diksap of roosvicee en eten we een koekje, rijstwafel, soepstengel of rozijntjes. Daarna kunnen de kinderen vrij spelen waarbij we vaak ander speelmateriaal aanbieden zoals een houten treinbaan, groot duplo, nopper of klei. Bij goed weer gaan we ook ’s middags naar buiten, waarbij, als het erg warm is, de zandtafel in de schaduw een goede speelplek is.

Afhankelijk van de omvang en/of samenstelling van de beide groepen is het gedurende de dag mogelijk activiteiten te combineren. Voorbeeld is dat wanneer de kleinere kinderen slapen, de grotere kinderen van beide groepen gemeenschappelijk werk of speelvormen aangeboden krijgen die voor de kleinere kinderen minder geschikt zijn.

Behalve vrij spelen doen we werkjes (tekenen, kleuren, verven, plakken), lezen we regelmatig voor,wordt er gezongen en gedanst etc. etc. Door de dag heen komen vaste rituelen steeds terug: liedjes, begroetings- en afscheidsrituelen. Dit geeft de kinderen herkenning en structuur waar zij zich veilig bij voelen.

Babies

Het dagritme van babies wordt bepaald door het schema dat wij van de ouders krijgen. Zij hebben immers hun eigen ritme wat betreft eten, slapen en spelen. Goede communicatie met de ouders hierover is belangrijk, dus vragen wij om naast de mondelinge communicatie, het dagritme in het heen- en weerschrift te schrijven zodat wij altijd op de hoogte zijn van veranderingen. Op deze manier kunnen wij optimaal inspelen op de behoeften van uw kind.

Dreumessen

Evenals bij babies volgen wij bij dreumessen hun eigen dagritme. Dreumessen slapen vaak nog twee keer per dag of zitten in de overgang naar 1 middagslaapje. Dreumessen volgen als zij wakker zijn zo veel mogelijk het ritme van de groep. Zij spelen gezellig mee, gaan mee naar buiten en doen mee met activiteiten van de “grote” kinderen, wat erg leerzaam is voor onder andere de taalontwikkeling.